ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Πληροφορίες

      Περί το 360 π.Χ  Θάσιοι άποικοι, ίδρυσαν στους πρόποδες κωνικού λόφου που αποσπάται από την οροσειρά του Ορβήλου και εποπτεύει όλη τη γύρω περιοχή, την πρώτη πόλη, γνωστή με το όνομα Κρηνίδες ή Δάτον. To 356 π.Χ ο Φίλιππος  B’, ΄διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της, εγκατέστησε αποίκους, ίδρυσε τείχη και θέατρο, έκοψε χρυσά νομίσματα και τέλος της έδωσε το όνομά του (356 π.Χ.). Μετά την περίφημη μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.) εγκαταστάθηκαν στην πόλη Ρωμαίοι άποικοι και βετεράνοι στρατιώτες. Ως ρωμαϊκή αποικία γνώρισε μεγάλη άνθηση. Το 49/50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ερχόμενος από την μικρά Ασία επισκέφτηκε την πόλη και ίδρυσε την πρώτη στην Ευρώπη χριστιανική κοινότητα. Κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους οι Φίλιπποι υπήρξαν αξιόλογο θρησκευτικό αστικό κέντρο. Στον 6ο – 7ο αι. άρχισε η παρακμή της πόλης, την οποία επέτειναν καταστροφές από τους σεισμούς και τις σλαβικές επιδρομές. Η πόλη επέζησε και στα βυζαντινά χρόνια ως οχυρό κάστρο. Η παρακμή και η ερήμωση της ολοκληρώθηκε με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αι..

      Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων πέραν των ελληνιστικών (Θέατρο, Τείχη και Ιερά), των Ρωμαϊκών (Forum, Macellum, Balneum κ.α.) μνημείων, διασώζει εντυπωσιακά κτίρια που σχετίζονται με την επικράτηση και το θρίαμβο του Χριστιανισμού. Πρόκειται για τις Βασιλικές Α’ με το εντυπωσιακό συγκρότημα αιθρίων και μνημειακής κλίμακας, τη Βασιλική Β’, σπάνιο δείγμα τρουλαίας βασιλικής, τη Βασιλική Γ’ με υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική γλυπτική και το συγκρότημα του Οκταγώνου με την παλαιότερη φάση του ευκτηρίου οίκου που πλαισιώνεται από κτίρια όπως το βαπτιστήριο, το επισκοπείο, ξενώνα προσκυνητών. Στις οικιστικές νησίδες ανατολικώς του συγκροτήματος του Οκταγώνου αποκαλύπτονται όψεις του καθημερινού βίου (κατοικίες, εργαστήρια). Στην Ακρόπολη εντοπίζονται μεσοβυζαντινές φάσεις, όπως επίσης και στα τείχη και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά τους, όπου φαίνεται πως μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της ζωής της πόλης στους μεσοβυζαντινούς και υστεροβυζαντινούς χώρους.

 

Ωράριο λειτουργίας – Εισιτήρια

Για πληροφορίες σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και τις τιμές εισιτηρίων επισκεφθείτε την σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων κάνοντας κλικ εδώ.

Επικοινωνία

email: efakav@culture.gr

 

Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό χώρο

 

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο