ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Πληροφορίες

Το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη της Καβάλας ιδρύθηκε στα 1935 έναν χρόνο μετά τον διορισμό του Γεώργιου Μπακαλάκη ως πρώτου επιμελητού Αρχαιοτήτων στην νεοσύστατη τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό δημοτικό κτήριο, το επονομαζόμενο «Φάληρο, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας. Μετά την κατοχή παρέμεινε κλειστό και επαναλειτούργησε στα 1954 στεγασμένο στο ίδιο κτήριο, το οποίο εν τω μεταξύ είχε δωρίσει το Δήμος Καβάλας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το σημερινό κτίριο άρχισε να κτίζεται στα 1961, με σχέδια των καθηγητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δ. Φατούρου και Ι. Τριανταφυλλίδη. Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Δεκέμβριο του 1964 και αργότερα ολοκληρώθηκε με την έκθεση του άνω ορόφου.

Με χρηματοδότηση του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου κτίστηκε η νέα πτέρυγα του Μουσείου σε σχέδια που εκπονήθηκαν  σε συνεργασία με τον αρχικό μελετητή καθηγητή  Δ. Φατούρο και τους συνεργάτες του. Η νέα έκθεση ολοκληρώθηκε το 2009.

 

Ημέρες αργίας κατά τις οποίες τα Μουσεία είναι κλειστά:

1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα Ορθοδόξων, ημέρα εορτασμού εργατικής Πρωτομαγιάς, 25 και 26 Δεκεμβρίου

Ημέρες αργίας κατά τις οποίες τα Μουσεία λειτουργούν κανονικά:

6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Δευτέρα του Πάσχα Ορθοδόξων, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου
Τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο το ωράριο των Μουσείων διαφοροποιείται. Ενημερωθείτε σχετικά τηλεφωνικά.

Ημέρες κατά τις οποίες τα Μουσεία λειτουργούν με ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες:

6 Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη), 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς), 28 Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή) και πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου.

Πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες επισκεπτών που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο ή μειωμένο εισιτήριο στα Μουσεία παρακαλούμε δείτε εδώ

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2510222335

email: efakav@culture.gr

 

Πρόσβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται απέναντι από το διοικητήριο της Περιφερειακής ενότητας Καβάλας, απέχει 200 μέτρα από το ΚΤΕΛ και περίπου 31 χλμ. ανατολικά της Καβάλας υπάρχει ο κρατικός αερολιμένας Καβάλας.

 

Πωλητήριο

Το πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων βρίσκεται εντός του Μουσείου.  Χωροθετείται κοντά στην έξοδο του Μουσείου. Υπάρχει μεγάλη συλλογή ειδών σε βιτρίνες όπου εκτίθενται τα πωλητέα. Το πωλητήριο είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή  8.00-15.00.
Τηλέφωνο πωλητηρίου: 2510833366

 

Υπηρεσίες

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Ράμπα
Ανελκυστήρας
Χώροι υγιεινής ΑμεΑ
Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο