ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Βυζαντινό κάστρο Πετροπηγής

Πληροφορίες:

Το βυζαντινό κάστρο της Πετροπηγής ήταν ανέκαθεν ορατό στο τοπίο. Βρίσκεται σε πεδινή έκταση, σε απόσταση 7 χλμ από την ακτογραμμή, απόσταση που κατά την αρχαιότητα θα ήταν μικρότερη, καθώς λόγω των προσχώσεων η ακτογραμμή έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχαιότητα. Στην άμεση περιοχή του κάστρου δεν υπάρχουν γνωστές θέσεις με οικισμούς της αρχαιότητας. Οι δυο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας, η Νεάπολη στα δυτικά και η Τόπειρος στα ανατολικά απέχουν περί τα 20 χιλιόμετρα. 

      Ο οχυρωματικός περίβολος σχηματίζει σχήμα τετράπλευρο διαστάσεων 33μ x 33μ και σώζεται ακέραιος. Από το ευθύγραμμο τμήμα των τειχών εξέχουν  τέσσερις τετράπλευροι πύργοι, ένας σε κάθε γωνία σχεδόν. Η είσοδος ανοίγεται στη ΝΑ γωνία, κοντά στον ΝΑ γωνιαίο πύργο.

Το κάστρο είναι κτισμένο με αργολιθοδομή με ενδιάμεσες ζώνες πλινθοδομής. Χρονολογείται στους υστεροβυζαντινούς χρόνους, ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, και στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα.

Θεωρείται ότι αποτελούσε σταθμό στον βασιλικό δρόμο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη που διαδέχθηκε την αρχαία Εγνατία.

Επικοινωνία

email: efakav@culture.gr

 

 

Share This